Η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακύκλωσης ξεκίνησε το 2015 και πέρασε το 2018. Κάθε χρόνο πέφτει στις 18 Μαρτίου και στοχεύει στο να αφυπνίσει τον παγκόσμιο πληθυσμό και να προωθήσει την ιδέα ανακύκλωσης.

Αυτήν την ημέρα ο παγκόσμιος πληθυσμός ενώνεται για να θέσει προτεραιότητα τον πλανήτη και να αλλάξει την νοοτροπία των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε τα αντιμετωπίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά ως πολύτιμους πόρους.

«Κάθε χρόνο πετάμε πάνω από 2 δις τόνους σκουπιδιών αυξάνοντας την μόλυνση του αέρα, του εδάφους και του νερού».

Ποια υλικά λοιπόν είναι πιο εύκολο να ανακυκλώσουμε; 

Πρώτα απ’ όλα το χαρτί δηλαδή έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, χάρτινα κουτιά συσκευασιών και χάρτινες σακούλες. Αυτό βοηθά στο να αποφύγουμε την ανάγκη να κόψουμε περισσότερα δέντρα για τον πολτό που απαιτεί η παραγωγή χαρτιού.  Η ανακύκλωση του χαρτιού είναι πιο καίρια από ποτέ διότι η έξαρση του Covid-19 οδήγησε στην αύξηση των διαδικτυακών αγορών και αυτό με τη σειρά του στην αύξηση της χρήσης των χαρτοκιβωτίων.

Έπειτα, το γυαλί. Το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο με την προϋπόθεση πως τα γυάλινα αντικείμενα είναι καθαρά. Εάν το ανακυκλώνετε χωρίς να το καθαρίσετε, τα σωματίδια τροφίμων θα κάνουν το γυαλί χαμηλής ποιότητας γεγονός που δεν βοηθά στη δημιουργία νέων προϊόντων.

Το τρίτο υλικό που μπορούμε να ανακυκλώσουμε εύκολα και το χρησιμοποιούμε όλοι μας είναι το πλαστικό. Μεταξύ άλλων, οι πλαστικές συσκευασίες που μπορούμε εύκολα να στείλουμε στον κάδο της ανακύκλωσης είναι τα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, τα μπουκάλια από σαμπουάν, οι πλαστικές σακούλες αλλά και τα μπουκάλια από γάλα.

Και τελευταίο πιο διαδομένο υλικό αποτελούν τα μέταλλα. Επίσης, μπορούμε να ανακυκλώσουμε εύκολα τα δοχεία από αλουμίνιο και χάλυβα, κάτι το οποίο καθιστά την ενέργεια αυτή πολύ ωφέλιμη. Όταν τα ανακυκλώνουμε, τα μέταλλα πηγαίνουν προς ταξινόμηση και λιώσιμο ώστε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε. Η αφαίρεση των ετικετών δεν είναι απαραίτητη παντού, αλλά είναι χρήσιμη. Επιπλέον, μπορείτε να μετακινήσετε την ετικέτα χαρτιού στον κάδο ανακύκλωσης για ανακύκλωση χαρτιού.  Ένα κουτί αλουμινίου είναι 100% ανακυκλώσιμο και η επαναχρησιμοποίηση του μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 90% σε σχέση με την παραγωγή νέου αλουμινίου.

Θέλετε να μάθετε ακόμα παραπάνω για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης και το τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε εύκολα;

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακύκλωσης globalrecyclingday.com.

#GlobalRecyclingDay #Sustainability #Recycling #CircularEconomy