Οι καθαρές αποθήκες παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Είναι αλήθεια πως μια ακατάστατη αποθήκη μπορεί να οδηγήσει σε ολική διακοπή λειτουργίας της αποθήκης, κάτι που όχι μόνο επηρεάζει τα αποτελέσματα της εταιρείας, αλλά και καθιστά την περιοχή επικίνδυνο μέρος για τους εργαζόμενους ή οποιονδήποτε εισέρχεται στην εγκατάσταση. Γι’ αυτό, ο τακτικός καθαρισμός της αποθήκης είναι σημαντικό μέρος της ασφάλειας μιας εταιρείας.

Παρακάτω μαθαίνουμε τους λόγους για τους οποίους μια καθαρή αποθήκη συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και της ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

1# Ενθαρρύνει τους εργαζομένους να εργάζονται σχολαστικά

Όταν η ηγεσία μιας εταιρείας επενδύει χρόνο και πόρους για να διατηρεί τις αποθήκες καθαρές, οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται ότι η διοίκηση φροντίζει για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι έχουν κίνητρο να διατηρούν τις περιοχές τους τακτοποιημένες και απαλλαγμένες από ακαταστασία.  Με αυτόν τον τρόπο, οι καθαρές αποθήκες βοηθάνε τους εργαζόμενους να βρίσκουν τις προμήθειες και τον εξοπλισμό που τους είναι απαραίτητα. Επιπλέον, μια καθαρή αποθήκη μειώνει το άγχος γιατί επιτρέπει στους εργαζόμενους να μην χάνουν τη συγκέντρωσή τους. Έτσι, καταφέρνουν να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους πιο αποτελεσματικά.

Όταν οι υπάλληλοί σας έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε ένα καθαρό περιβάλλον, έχουν κίνητρο να διατηρήσουν αυτό το επίπεδο καθαριότητας, να δώσουν προσοχή στις λεπτές λεπτομέρειες και να έχουν υψηλότερο σεβασμό στους διευθυντές.

2# Αυξάνει την ακρίβεια στη διαχείριση των αποθεμάτων

Μια ακατάστατη ή βρώμικη εγκατάσταση μπορεί να βαλτώσει τις λειτουργίες και μερικές φορές να οδηγήσει σε δαπανηρά λάθη. Οι καθαρές αποθήκες μειώνουν το κόστος που έχει σχέση με τη διαχείριση αποθεμάτων. Επιπλέον, η ύπαρξη μιας οργανωμένης αποθήκης επιτρέπει στις εταιρίες να έχουν καλύτερο έλεγχο των διαδικασιών των αποθηκών τους.

3# Προλαμβάνει ατυχήματα και τραυματισμούς

Η πτώση αντικειμένων από ράφια είναι η πιο κοινή αιτία ατυχήματος και τραυματισμού στο χώρο εργασίας. Γι’ ΄αυτό το λόγο οι εταιρείες οφείλουν να ακολουθούν τους κυβερνητικούς κανονισμούς για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Όταν μια αποθήκη μένει καθαρή και οργανωμένη, οδηγεί σε:

  • καλύτερη εργονομία
  • αυξημένη ορατότητα
  • μείωση του ρίσκου και των κινδύνων

4# Μειώνει το κόστος συντήρησης

Οι παλέτες, ο ανυψωτικός εξοπλισμός και άλλα εργαλεία παραγωγικότητας είναι κοινό θέαμα στις αποθήκες. Τα μηχανήματα αυτά και ο εξειδικευμένος εξοπλισμός, πρέπει να είναι καθαρά και χωρίς σκόνη που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργική τους απόδοση. Επομένως, ο τακτικός καθαρισμός της αποθήκης βοηθά στην αποφυγή συσσώρευσης ακαθαρσιών. Ακόμη, είναι σημαντικό να θυμάστε πως τα βρώμικα μηχανήματα χωρίς σωστή συντήρηση είναι πιθανό να χρειαστούν επισκευή σε σύντομο χρονικό διάστημα ή ακόμη και δαπανηρή αντικατάσταση.

5# Προσδίδει επαγγελματισμό

Ένα καθαρό εργασιακό περιβάλλον αντανακλά τις αξίες της εταιρείας. Στις μέρες μας, οι αποθήκες δεν αποτελούν μόνο αποθηκευτικούς χώρους αλλά και κέντρα διανομής. Όταν λοιπόν οι αποθήκες λειτουργούν ως κέντρα διανομής, οι υπάλληλοι της αποθήκης αλληλεπιδρούν με τους προμηθευτές και τους πελάτες. Διατηρώντας τις αποθήκες καθαρές, έχουμε μια επαγγελματική εικόνα και αφήνει θετικές εντυπώσεις. Όταν οι πελάτες και οι επιχειρηματικοί εταίροι βλέπουν ότι μια εταιρεία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσει καθαρές και οργανωμένες τις εγκαταστάσεις της, είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την συγκεκριμένη εταιρία.

Όπως βλέπουμε, οι καθαρές αποθήκες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των στρατηγικών λειτουργιών μιας εταιρείας. Οι καθαρές και οργανωμένες αποθήκες διασφαλίζουν την ασφάλεια και ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα.

Εάν είστε έτοιμοι να δώσετε προτεραιότητα στην ασφάλεια στο χώρο εργασίας, στην παραγωγικότητα και στην προστασία της αποθήκη σας, αναζητήστε λύσεις στην METECO σήμερα. Πείτε μας τι αντιμετωπίζετε στην αποθήκη σας και οι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την πιο σωστή λύση.