Το BlueCycle είναι ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής oικονομίας με σκοπό την αξιοποίηση πλαστικών που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα.
Στόχος είναι η δημιουργία πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, κατάλληλης για επανένταξη στη βιομηχανία και η προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα.

Η ιστορία

Η ιστορία του BluCycle ξεκινά το 2017, με το Second Nature, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό δίδυμο The New Raw. Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων διχτυών που βρίσκονται στη θάλασσα, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους με τη χρήση νέων τεχνολογιών, το Ίδρυμα ανέλαβε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ Second Nature το οποίο υλοποιήθηκε από την υποψήφια για Όσκαρ κινηματογραφίστρια Δάφνη Ματζιαράκη.

Με αφετηρία την ταινία, γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, το οποίο θα αξιοποιεί τα πλαστικά απορρίμματα που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα BlueCycle λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

BlueCycle Lab

Ένα πρότυπο κέντρο, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αξιοποίηση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, τη δημιουργία και την έρευνα.

Ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα για την επεξεργασία και ανακύκλωση του πλαστικού εξοπλισμού από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα έχει ανοίξει τις πόρτες του στον Πειραιά!

Λειτουργία

  • Επεξεργασία των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων μέσω πιστοποιημένης διαδικασίας και μετατροπή τους σε πέλλετ, έτοιμο για την επαναπροώθηση στη βιομηχανία, ή σε νήμα για τρισδιάστατη εκτύπωση
  • Έρευνα για τη βιωσιμότητα των υλικών και για νέες χρήσεις
  • Σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντων, υπηρεσιών ή/και καλλιτεχνικών έργων κατασκευασμένων από θαλάσσια πλαστικά της αλιευτικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας
  • Ποιοτικός έλεγχος των παραγόμενων προϊόντων

Ο χώρος είναι ανοιχτός σε ερευνητές, σχεδιαστές, κατασκευαστές και καλλιτέχνες για να εργαστούν και να πειραματιστούν πάνω στη διαδικασία ανακύκλωσης και επανάχρησης πλαστικών, προκειμένου να προχωρήσουν σε δικές τους δημιουργίες.

Το μέλλον των βιώσιμων επίπλων

Ανταποκρινόμενη στην ανησυχητική πραγματικότητα της αύξησης των πλαστικών απορριμμάτων, η BlueCycle εγκαινιάζει τη σειρά επίπλων Second Nature, που καταδεικνύει στην πράξη πώς η τεχνολογία ψηφιακού σχεδιασμού και κατασκευής μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης των θαλασσών από τα πλαστικά.

Αντλώντας έμπνευση από το θαλάσσιο περιβάλλον, οι σχεδιαστές της BlueCycle επαναπροσδιορίζουν και ξανασχεδιάζουν τον κύκλο ζωής πλαστικών αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στην αλιεία και τη ναυτιλία. Με χρήση ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης, όλα μας τα προϊόντα κατασκευάζονται ψηφιακά από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά. Μέσω της διανομής των αντικειμένων αυτών, η ομάδα της BlueCycle φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό παράδειγμα, που συνδυάζει νέα μοντέλα παραγωγής με την ανακύκλωση.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας στη διεύθυνση http://www.bluecycle.com.