Το BlueCycle – beyond marine plastic waste είναι ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής oικονομίας. Η δημιουργία του είχε σκοπό την αξιοποίηση πλαστικών που προκύπτουν από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα. Αρχικά, στόχος είναι η δημιουργία πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, κατάλληλης για επανένταξη στη βιομηχανία. Έτσι, συμβάλλει στην προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα.

Η ιστορία

Αρχικά, η ιστορία του BluCycle ξεκινά το 2017, με το Second Nature, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό δίδυμο The New Raw. Επομένως, το Ίδρυμα ανέλαβε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ Second Nature, το οποίο υλοποίησε η υποψήφια για Όσκαρ κινηματογραφίστρια Δάφνη Ματζιαράκη.

Πάνω απ’ όλα, φιλοδοξία ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων διχτυών που συναντά κανείς στη θάλασσα. Επίσης, η κατανόηση της δυνατότητας αξιοποίησής τους με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Με αφετηρία την ταινία, γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό θα αξιοποιεί τα πλαστικά απορρίμματα που δημιουργούν η αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Σαν αποτέλεσμα, το πρόγραμμα BlueCycle λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

BlueCycle Lab – beyond marine plastic waste

Αναμφισβήτητα, ένα πρότυπο κέντρο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αξιοποίηση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, τη δημιουργία και την έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί τον πρώτο χώρο στην Ελλάδα για την επεξεργασία και ανακύκλωση του πλαστικού εξοπλισμού από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα. Έδρα της καινοτομίας αυτής, ο Πειραιάς!

Λειτουργία

  • Επεξεργασία των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων μέσω πιστοποιημένης διαδικασίας. Μετατροπή τους σε πέλλετ, έτοιμο για την επαναπροώθηση στη βιομηχανία, ή σε νήμα για τρισδιάστατη εκτύπωση.
  • Έρευνα για τη βιωσιμότητα των υλικών και για νέες χρήσεις.
  • Σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντων, υπηρεσιών ή/και καλλιτεχνικών έργων κατασκευασμένων από θαλάσσια πλαστικά της αλιευτικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας.
  • Ποιοτικός έλεγχος των παραγόμενων προϊόντων.

Επιπλέον, ο χώρος είναι ανοιχτός σε ερευνητές, σχεδιαστές, κατασκευαστές και καλλιτέχνες για να εργαστούν και να πειραματιστούν πάνω στη διαδικασία ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης πλαστικών, προκειμένου να προχωρήσουν σε δικές τους δημιουργίες.

Το μέλλον των βιώσιμων επίπλων

Ανταποκρινόμενη στην ανησυχητική πραγματικότητα της αύξησης των πλαστικών απορριμμάτων, η BlueCycle εγκαινιάζει τη σειρά επίπλων Second Nature. Με αυτόν τον τρόπο, καταδεικνύει στην πράξη πώς η τεχνολογία ψηφιακού σχεδιασμού και κατασκευής μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης των θαλασσών από τα πλαστικά.

Οι σχεδιαστές της BlueCycle αντλούν έμπνευση από το θαλάσσιο περιβάλλον. Πρώτα απ’ όλα, επαναπροσδιορίζουν και ξανασχεδιάζουν τον κύκλο ζωής πλαστικών αντικειμένων που αξιοποιεί η αλιεία και η ναυτιλία. Συνεπώς, κατασκευάζουν ψηφιακά όλα τους τα προϊόντα από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά, με χρήση ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης. Τέλος, μέσω της διανομής των αντικειμένων αυτών, η ομάδα της BlueCycle φιλοδοξεί να δώσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό παράδειγμα, που συνδυάζει νέα μοντέλα παραγωγής με την ανακύκλωση.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας στη διεύθυνση http://www.bluecycle.com.