Οι εταιρίες ρούχων Zara και H&M δημιουργούν χώρους ανακύκλωσης στα καταστήματα τους ώστε να εμποδίσουν και να αντιμετωπίσουν την κακή νοοτροπία που έχουν οι καταναλώτριες σχετικά με το πέταγμα των ρούχων.
Όταν μπαίνετε σε ένα πολυκατάστημα έχετε στο μυαλό σας να κάνετε κάποια αγορά και όχι να δώσετε κάποιο παλιό ρούχο που πλέον δεν το φοράτε. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα καταστήματα ρούχων ζητούν από τους πελάτες τους να δίνουν τα ρούχα που δεν χρειάζονται.

Μόνο η Μεγάλη Βρετανία εκτιμάται ότι θα στείλει 235 εκ. τεμάχια για υγειονομική ταφή, η πλειοψηφία των οποίων θα μπορούσαν να είχαν φορεθεί ή ανακυκλωθεί. Πλέον αρκετές μεγάλες εταιρίες προσπαθούν να καταπολεμήσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Οι εταιρίες Zara και H&M λοιπόν, θέλοντας να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, προτρέπουν τους πελάτες τους να αφήνουν τα ανεπιθύμητα ρούχα τους σε κάδους ενώ, εταιρίες όπως η Adidas και ο όμιλος Kering( ιδιοκτήτης εταιριών όπως η Alexander McQueen ή η Gucci), συμφώνησαν να συζητήσουν το ζήτημα στο Fashion show που θα λάβει χώρα στην Κοπεγχάγη για να θέσουν στόχους για το έτος 2020.
Η ιδέα είναι να προωθηθεί η συλλογή υφασμάτων και η ανακύκλωση ενώ, παράλληλα να γίνει προσπάθεια να μειωθούν τα απορρίμματα σε χώρους υγειονομικής ταφής. Από τι στιγμή όμως που οι ίδιες οι εταιρίες συνεχίζουν να δημιουργούν υψηλά επίπεδα καταναλωτισμού μπορεί να ληφθεί στα σοβαρά αυτή η προσπάθεια τους; Η Η&Μ υποστηρίζει ότι έχει συλλέξει περίπου 40.000 τόνους ενδυμάτων από το 2013 τους οποίους τους προμηθεύει σε συνεργάτη της στον Βερολίνο.

ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ
Παρόλο όμως που οι εταιρίες επενδύουν κεφάλαια, η συμπεριφορά των καταναλωτών αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο να αλλάξει. Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι το 75% των Βρετανών πετάει ενδύματα μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα του σπιτιού.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΡΟΥΧΑ

Η Cyndi Rhoades, ιδρυτής της εταιρίας ανακύκλωσης Worn Again, ελπίζει πως η επικράτηση συλλογής ρούχων από τους δρόμους θα αρχίσει να γίνεται κατανοητή από τους πολίτες και εξίσου σημαντική με την ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού. “ Είναι μέρος μιας ευρύτερης καμπάνιας προς τους καταναλωτές ώστε να μπορέσουν να πουν πως ανεξαρτήτως αν το ρούχο καταλήξει σε κατάστημα, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή σε μέρη συλλογής υφασμάτων, τα ρούχα μπορούν να ανακυκλωθούν”.

Η συλλογή των ενδυμάτων είναι η μισή μάχη, αναφέρει η Rhoades “το τι θα συμβεί στα ενδύματα όταν αυτά συλλεχθούν είναι επίσης σημαντικό. Η ανακύκλωση των φυσικών υφασμάτων και μαλλιών καταλήγουν σε χαμηλής ποιότητας υφάσματα που δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν τα οποία με την σειρά τους θα πεταχτούν σε υγειονομικούς χώρους ταφής”.
Η Rhoades θα ήθελε να δει περισσότερες φίρμες οι οποίες θα επένδυαν απευθείας σε τεχνολογικά καινοτόμες εταιρίες, όπου η πρώτη ύλη θα συλλέγεται και θα μετατρέπεται σε ανταγωνιστικό υλικό στο χώρο της μόδας. “Υπάρχει μικρό επενδεδυμένο κεφάλαιο για την έρευνα και ανάπτυξη. Χωρίς τη βοήθεια των εταιριών δεν θα υπάρξουν λύσεις στην αγορά” ανέφερε.
Ο Jade Wilting, συντονιστής του προγράμματος Circle Textiles, της κοινωνικής επιχείρησης Circle Economy, συμφωνεί πως οι εταιρίες έχουν την ευθύνη να χρηματοδοτούν την υποδομή και την απαραίτητη τεχνολογία για την εύρεση αποδοτικών λύσεων. “ Θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί καταναλώνουμε σε τόσο υψηλό βαθμό” κατέληξε ο Wilting.

Αγοράζοντας λιγότερα ρούχα όχι μόνο θα βοηθούσε το περιβάλλον, αλλά θα αυξήσει την ευημερία μας αναφέρει η Rhoades. “ Η καταναλώτρια προσδοκά να συμβαδίζει με την τάση της μόδας και να ανανεώνει την γκαρνταρόμπα της όμως έρευνες έχουν αποδείξει αυτή η προσδοκία προκαλεί ένα αίσθημα εσωτερικού κενού”.

Πηγή: www.theguardian.com