Οι σπαστήρες χρησιμοποιούνται σε σκληρά πλαστικά, κυρίως σε πολυαιθυλένιο(PE) και πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Μετατρέπουν πλαστικούς κόκκους και πλαστικές νιφάδες σε σκόνη με μέγεθος μέχρι 100 μm. Οι κονιορτοποιητές εγγυώνται το τελικό μέγεθος του υλικού και μπορούν να λειτουργήσου χειρωνακτικά ή και αυτόματα.

Ο σπαστήρας μπορεί να επεξεργαστεί  όλα τα είδη σκληρού πέλετ, από PE και PVC υλικό, μέχρι νιφάδες και κόκκους, λόγω των μεταλλικών δίσκων υψηλής τριβής. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα χρησιμοποιούνται κυρίως στο τέλος της γραμμής επεξεργασίας πλαστικών απορριμμάτων όπου το υλικό έχει διαχωριστεί, πλυθεί και τεμαχιστεί. Το μέγεθος των υλικών που θα τροφοδοτούν τον κονιορτοποιητή δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 8mm ώστε να τηρείται το τελικό ποιοτικό προϊόν. Σε περίπτωση κονιορτοποίησης  τύπου φιλμ το υλικό θα πρέπει αρχικά  να γίνεται πιο συμπαγές.

Η παραγωγικότητα τους εξαρτάται από την ισχύ, το μέγεθος των δίσκων και τον τύπο του πολυμερούς. Τα μηχανήματα της Meteco Tech προσφέρουν για τα PE πλαστικά παραγωγικότητα από 150 έως 400 kg/h ενώ, για τα PVC πλαστικά  κυμαίνεται από 400 έως 1200 kg/h. Σε κάθε περίπτωση η ισχύς δεν ξεπερνά τα 90 Kw. Το βασικότερο πλεονέκτημα των κονιορτοποιητών είναι η εύκολη συντήρηση τους, όπου απαιτείται μόνο ένα άτομο καθώς και η μικρή κατανάλωση ενέργειας.

Ο γενικός κανόνας αναφέρει πως τα πλαστικά είναι θερμοευαίσθητα υλικά, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να παραμορφωθούν ή να λιώσουν κατά τη διάρκεια της κονιορτοποίησης. Συνήθως για τα υλικά PE και PVC δεν απαιτείται σύστημα ψύξης ,όμως σε περιπτώσεις διαφορετικών πλαστικών προστίθεται υγρό άζωτο για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.

Το μέγεθος του τελικού προϊόντος είναι πάντα το επιθυμητό διότι το δονούμενο κόσκινο που ρυθμίζει το μέγεθος επαναφέρει το μεγαλύτερα κομμάτια ώστε να επαναληφθεί η διαδικασία κονιορτοποίησής τους.

Πηγή: Bomac Industries