Στις σύγχρονες κοινωνίες, η σωστή διαχείριση των προϊόντων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους είναι αναγκαία. Το αντίκτυπο μιας τέτοιας διαδικασίας είναι σημαντικό τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία. Η ανακύκλωση είναι η πιο συνηθισμένη πρακτική, δεν είναι όμως η πιο αποδοτική για το περιβάλλον. Προηγούνται η μείωση της κατανάλωσης (Reduce) και η δημιουργική επανάχρηση (Upcycling). 

Το παράδειγμα της Salty Bag

H Salty Bag αποτελεί το ιδανικό case study Ελληνικής επιχείρησης που συνδράμει στο όραμα της δημιουργίας προϊόντων βασισμένων στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ιδρύθηκε το 2013, κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου ιστιοπλοΐας που πραγματοποιήθηκε στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Κέρκυρας. 

 

Η Salty Bag επαναχρησιμοποιεί υλικά από προϊόντα που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωης τους και δημιουργεί χειροποίητες τσάντες, σακίδια και βαλίτσες. Όλες οι πρώτες ύλες που αξιοποιούνται προέρχονται από χρησιμοποιημένα, ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά. Βασικές πηγές πρώτων υλών είναι τα ιστία, τα σχοινιά από πολυεστέρα και τα φυτικά δέρματα. Κοινό όλων αυτών των πρώτων υλών είναι το χαμηλό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

 

Η κάθε τσάντα είναι μοναδική. Αυτό αποδεικνύεται από τα σημάδια, τις αμυχές, τους αποχρωματισμούς ή και τις πτυχώσεις που μπορεί να φέρει. Αυτά είναι και τα ίχνη της μοναδικής ιστορίας κάθε τσάντας. Χαρακτηριστικά που μπορείτε να βρείτε μόνο σε ένα προϊόν που έχει δημιουργηθεί από τη διαδικασία της δημιουργικής επανάχρησης (upcycling). 

 

Δείτε περισσότερα στο saltybag.com