Η ανακύκλωση και κομποστοποίηση τροφίμων και οργανικών αποβλήτων ξεκινά με την σωστή διαλογή των υλικών στην κουζίνα μας και την μετέπειτα επεξεργασία τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό . Για την ανακύκλωση τροφίμων και την κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων, υπάρχουν εξοπλισμοί που μπορούν να βοηθήσουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης.

Γενικές πληροφορίες για τα απόβλητα τροφίμων

  • Περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο για κατανάλωση χάνεται ή πετιέται. Αυτή η ποσότητα αγγίζει το 1,3 δις τόνους.
  • Όταν τα απορρίμματα φαγητού αποικοδομούνται (σαπίζουν) παράγουν μεθάνιο, το οποίο αυξάνει την εμφάνιση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και επιδρά 21 φορές περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
  • Κάθε φορά που πετιέται κάποιο είδος τροφής, ουσιαστικά πετιέται το νερό, η ενέργεια, ο χρόνος, οι εργατοώρες, το λίπασμα, το καύσιμο, η συσκευασία και το χρήμα που δαπανήθηκαν για να καλλιεργηθεί, να προετοιμαστεί, να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί και να μαγειρευτεί η τροφή που σερβίρεται στο πιάτο μας.

Τι μπορείτε να πετάξετε στον κομποστοποιητή

  • Φρούτα ή λαχανικά, όλα τα είδη σιτηρών, ρύζι, αλεύρι, αυγά, τσόφλια αυγών
  • Διάφορα οργανικά απόβλητα χωρίς της συσκευασία τους
  • Κόκκους καφέ ή σακουλάκια από τσάι
  • Χαρτοπετσέτες ή χαρτοσακούλες
  • Ψάρια, κρέατα, μικρά κόκκαλα από ψάρια ή κοτόπουλο
  • Γαρίδες ή θαλασσινά με μαλακό κέλυφος. Φαγητό όπως οι αστακοί δεν πρέπει να πετιούνται στον κομποστοποιητή  λόγω υψηλού επιπέδου ασβεστίου.
  • Λουλούδια ή φύλλα
  • Απόβλητα κήπου (τα ογκώδη τεμάχια πρέπει να τεμαχίζονται)

 

Κομποστοποίηση τροφίμων και οργανικών αποβλήτων στην κουζίνα σας

 

Η κομποστοποίηση σε χρήση

Οι κομποστοποιητές της εταιρίας Oklin προσφέρουν μεγάλο εύρος παραγωγικότητας και ελαχιστοποιούν την απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας. Το υλικό που παράγουν οι κομποστοποιητές είναι ανώριμο κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κηπουρικές εργασίες σε αναλογία 1:10 (κομπόστ:έδαφος) . Εναλλακτικά, μπορεί να ωριμάσει για 30 ημέρες και να χρησιμοποιηθεί για διαμορφώσεις κήπων ή ως εδαφοβελτιοτικό ή λίπασμα.

Οι κομποστοποιητές μπορούν να τοποθετηθούν σε:

  • Εστιατόρια
  • Ξενοδοχεία
  • Καφετέριες
  • Δήμους
  • Φάρμες
  • Επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων
  • Supermarket
  • Αεροδρόμια

Πως δουλεύει ο κομποστοποιητής

  • Οι κομποστοποιητές επιταχύνουν την φυσική διαδικασία μέσα σε 24 ώρες, αυτόματα και χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.
  • Ο θάλαμος κομποστοποίησης διαθέτει περιστρεφόμενους βραχίονες που βοηθούν στην ανάδευση του υλικού.
  • Η θερμοκρασία μέσα στην δεξαμενή αγγίζει τους 70 βαθμούς Κελσίου για την εκμηδένιση των επικίνδυνων βακτηρίων.
  • Ο εξοπλισμός διαθέτει συσκευή για την παγίδευση οσμών.

Πλεονεκτήματα αγοράς κομποστοποιητή

  1. Αποδοτικότητα: Μετατρέπει τα απόβλητα τροφίμων σε κομπόστ μέσα σε 24 ώρες.
  2. Μείωση όγκου αποβλήτων: Μειώνει έως και 80-90% του αρχικού όγκου των αποβλήτων.
  3. Ευελιξία: Η τροφοδοσία αποβλήτων και το άδειασμα του κομπόστ μπορεί να γίνει όποτε σας βολεύει.
  4. Οικονομία: Μειώνει τα έξοδα της απόρριψης των αποβλήτων από τον χώρο εργασίας σας.
  5. Οσμές: Οι οσμές ελέγχονται και οι θύρες ασφαλίζουν ώστε να είναι αδύνατη η είσοδος εντόμων.
  6. Ανακύκλωση: Εμποδίζει τα απόβλητα να καταλήξουν σε χωματερές και βοηθάει να παραχθεί ανακυκλώσιμο υλικό.
  7. Υγιεινή: Η ελάττωση πιθανών επιβλαβών παθογενειών και βακτηρίων από το κομπόστ.
  8. Συμβάλλετε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για να μάθετε ποιος κομποστοποιητής είναι ιδανικός για εσάς καλέστε μας στο 2310 781295 και στο 210 2201971 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.meteco.gr