Ανακύκλωση και κομποστοποίηση τροφίμων και οργανικών αποβλήτων

Εισαγωγή

Η ανακύκλωση και κομποστοποίηση τροφίμων και οργανικών αποβλήτων ξεκινά με την σωστή διαλογή των υλικών στην κουζίνα μας και την μετέπειτα επεξεργασία τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό . Για την ανακύκλωση τροφίμων και κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων, υπάρχουν εξοπλισμοί που μπορούν να βοηθήσουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης.

Γενικές πληροφορίες για τα απόβλητα τροφίμων

  • Περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο για κατανάλωση χάνονται ή πετιέται. Αυτή η ποσότητα αγγίζει το 1,3 δις τόνους.
  • Όταν τα απορρίμματα φαγητού αποικοδομούνται (σαπίζουν) παράγουν μεθάνιο το οποίο αυξάνει την εμφάνιση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και επιδρά 21 φορές περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
  • Κάθε φορά που πετιέται τροφή, ουσιαστικά πετιέται, το νερό, η ενέργεια, ο χρόνος, οι εργατοώρες, το λίπασμα, το καύσιμο, η συσκευασία και το χρήμα που δαπανήθηκαν για να καλλιεργηθεί, να προετοιμαστεί, να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί και να μαγειρευτεί η τροφή που σερβίρεται στο πιάτο μας.

Τι μπορείτε να πετάξετε στον κομποστοποιητή

  • Φρούτα ή λαχανικά, όλα τα είδη σιτηρών, ριζιού, αλεύρι, αυγά, τσόφλια αυγών.
  • Διάφορα οργανικά απόβλητα χωρίς της συσκευασία τους
  • Κόκκοι καφέ ή σακουλάκια απο τσάϊ
  • Λουλούδια ή φύλλα
  • Χαρτοπετσέτες ή χαρτοσακούλες
  • Ψάρια, κρέατα, μικρά κόκκαλα απο ψάρια ή κοτόπουλο
  • Γαρίδες ή θαλασσινά με μαλακό κέλυφος. Φαγητο όπως οι αστακοί δεν πρέπει να πετιούνται στον κομποστοποιητή  λόγω υψηλού επιπέδου ασβεστίου.
  • Απόβλητα κήπου (τα ογκώδη τεμάχια πρέπει να τεμαχίζονται)

 

 

Η κομποστοποίηση σε χρήση

Οι κομποστοποιητές της εταιρίας Oklin προσφέρουν μεγάλο εύρος παραγωγικότητας και ελαχιστοποιούν την απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας. Το υλικό που παράγουν οι κομποστοποιητές είναι ανώριμο κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κηπουρικές εργασίες σε αναλογία 1:10 (κομπόστ:έδαφος) . Εναλλακτικά, μπορεί να ωριμάσει για 30 ημέρες και να χρησιμοποιηθεί για διαμορφώσεις κήπων ή ως εδαφοβελτιοτικό ή λιπασμα.

Οι κομποστοποιητές μπορούν να τοποθετηθούν σε:

  • Εστιατόρια
  • Ξενοδοχεία
  • Καφετέριες
  • Δήμους
  • Φάρμες
  • Επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων
  • Supermarket
  • Αεροδρόμια

Πως δουλεύει ο κομποστοποιητής

  • Οι κομποστοποιητές επιταχύνουν την φυσική διαδικασία μέσα σε 24 ώρες, αυτόματα και χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.
  • Ο θάλαμος κομποστοποίησης διαθέτει περιστροφόμενους βραχίονες που βοηθούν στην ανάδευση του υλικού.
  • Η θερμοκρασία μέσα στην δεξαμενή αγγίζει τους 70 βαθμούς Κελσίου για την εκμηδένιση των επικίνδυνων βακτηρίων.
  • Ο εξοπλισμός διαθέτει συσκευλη για την παγίδευση οσμών.

Πλεονεκτήματα αγοράς κομποστοποιητή:

  1. Αποδοτικότητα: Μετατροπή αποβλήτων τροφίμων σε κομπόστ μέσα σε 24 ώρες.
  2. Μείωση όγκου αποβλήτων: Μείωση έως και 80-90% του αρχικού όγκου.
  3. Ευελιξία: Η τροφοδοσία αποβλήτων και το άδειασμα κομπόστ μπορεί να γίνει όποτε σας βολεύει
  4. Οικονομία: Μειώστε τα έξοδα για το πέταγμα των αποβλήτων από τον χώρο εργασίας σας. Απλά συλλέξτε κομπόστ απο τον κομποστοποιητή μια φορά την εβδομάδα.
  5. Οσμές: Οι οσμές ελέγχονται και οι θύρες ασφαλίζουν ώστε να είναι αδύνατη η είσοδος εντόμων.
  6. Ανακύκλωση: Εμποδίστε τα απόβλητα να καταλήξουν σε χωματερές και βοηθήστε να παραχθεί ανακυκλώσιμο υλικό.
  7. Υγιεινή: Ελάττωση πιθανών επιβλαβών παθογενειών και βακτηρίων από το κομποστ.
  8. Συμβάλλετε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για να μάθετε ποιος αποφλοιωτής καλωδίων είναι ιδανικός για εσάς καλέστε μας στο 2310781295 και στο 2102201971 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.meteco.gr