Σε ένα αποκλεισμένο εργοστάσιο με εικοσιτετράωρη προστασία σε μια αδιευκρίνιστη περιοχή στο Hong Kong, καταστρέφονται κινητά iPhone προσεκτικά και σχολαστικά.
Αυτή η εγκατάσταση είναι μία από τις ελάχιστες στον κόσμο, η οποία έχει επιλεχθεί από την εταιρία Apple Inc. να θρυμματίσει και να ανακυκλώσει τα σημαντικά αυτά κινητά. Όσο αυστηρές και μελετημένες είναι οι προδιαγραφές για την κατασκευή των κινητών στα εργοστάσια παραγωγής τους, άλλο τόσο αυστηρές είναι για την αποσυναρμολόγηση τους και τη ζύγιση τους ώστε να μην χαθεί τίποτα.
Η Apple έχει πουλήσει περισσότερες από 570 εκατομμύρια συσκευές από το πρωινό του Ιανουαρίου όπου εννέα χρόνια πριν ο Steve Jobs ανέβηκε σε μια σκηνή στο San Francisco για να ανακαλύψει εκ νέου το κινητό τηλέφωνο. Ακόμα και η ίδια η Apple δεν γνωρίζει πόσες συσκευές υπάρχουν εκεί έξω, στα χέρια του δεύτερου, του τρίτου ή του τέταρτου ιδιοκτήτη τους ή στέκονται απλά σε κάποιο συρτάρι ξεχασμένα. Η εταιρία όμως θέλει να διασφαλίσει να πεταχτούν όσα γίνεται λιγότερα σε χωματερές σκουπιδιών.
Αυτή είναι η δουλειά της εγκατάστασης στο βιομηχανικό πάρκο στο Hong Kong στην περιοχή Yuen Long η οποία ανήκει στον εργολάβο της Apple, την Li Tong Group. Εκεί βρίσκεται η περιοχή όπου στέλνονται τα iPhones, iPads και iMacs για να αποσυρθούν.
Ενώ και μεγάλοι παγκόσμιοι οργανισμοί όπως η HP, Huawei, Amazon και η Microsoft έχουν επίσης λεπτομερή πρωτόκολλα για την ανακύκλωση των προϊόντων τους, η Apple, είναι η πιο οργανωμένη και αυστηρή όσο αφορά τους ανθρώπους που σχετίζονται με την διαδικασία και τους αποτρέπει από να αναφέρουν λεπτομέρειες αυτής.
“ Πιστεύω πως ο κόσμος το περιμένει από εμάς, θεωρώ ότι οι πελάτες μας πιέζουν να παραμένουμε σε υψηλό επίπεδο”, δήλωσε από την έδρα της εταιρίας στο Cupertino μέσω τηλεφώνου η Lisa Jackson, επικεφαλής των περιβαλλοντικών υποθέσεων της Apple. “Είναι δύσκολο, γιατί πρόκειται για υπερβολικά περίπλοκα προϊόντα.”
Καμία από τις Apple ή Li Tong δεν επιτρέπουν την είσοδο στις εγκαταστάσεις στο Hong Kong, δεν λένε πόσα κινητά ανακυκλώνονται ή δίνουν κάποια χαρακτηριστικά της διαδικασίας αποσυναρμολόγησης.
Στον κλάδο της ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών το σημαντικό είναι να προσπαθήσεις να ανακυκλώσεις το 70%, ανά βάρος, των συσκευών που παράχθηκαν 7 χρόνια νωρίτερα. Η Jackson αναφέρει πως η Apple υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο και πως συνήθως αγγίζουν το 85% ενώ, συμπεριλαμβάνονται και μερικές συσκευές δεν έχουν κατασκευαστεί από την Apple και έχουν δοθεί από τους καταναλωτές στα καταστήματα της.
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καταστρέψει περισσότερα από 9 εκατομμύρια των κινητών iPhone 3GS από το έτος 2009 που κυκλοφόρησαν ανά τον κόσμο. Με τις πωλήσεις των κινητών να σκαρφαλώνουν στα 155 εκατομμύρια συσκευές το προηγούμενο έτος, ο τεμαχισμός των προϊόντων της Apple είναι μια καλπάζουσα βιομηχανία.
Η εταιρία Li Tong η οποία αποκτά εξοπλισμό και από άλλους κατασκευαστές, έχει 3 κάθετες μονάδες στο Hong Kong και ακόμα 12 παγκοσμίως. Περιμένουν η παραγωγικότητα τους παγκοσμίως να ξεπεράσει το 20% λαμβάνοντας υπόψη και τις καινούργιες της εγκαταστάσεις στην πόλη San Francisco.
H Apple ανέφερε πως έχει συλλέξει πάνω από 40.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων το 2014 από ανακυκλωμένες συσκευές, οι οποίες είχαν τόσο σίδηρο που θα μπορούσε να κατασκευαστεί σιδηροδρομική γραμμή 100 μιλίων.
Η Brightstar Corp., εταιρία που εδρεύει στο Miami της Florida, η TES-AMM στην Σιγκαπούρη, η Li Tong και η Foxconn Technology Group στο Χονγκ Κονγκ γνωστοί κατασκευαστές των κινητών iPhone είναι μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου ανακυκλωτών οι οποίοι έχουν συμφωνήσει σε περισσότερους από 50 κανόνες που αφορούν την ασφάλεια, την προστασία και τον έλεγχο της καταστροφής των κινητών.
Η διαδικασία ξεκινά στα εκατοντάδες καταστήματα της Apple ανά τον κόσμο ή διαδικτυακά όπου η εταιρία προσφέρει δώρα στους κατόχους συσκευών iPhone ώστε να τους δελεάσει να επιστρέψουν τις συσκευές τους.
Μετά από ένα γρήγορο έλεγχο, ο ανακυκλωτής αποφασίζει είτε να αγοράσει το κινητό είτε να το προσφέρει για ανακύκλωση άνευ πληρωμής. Στις ΗΠΑ, οι αγορές για λειτουργικά τηλέφωνα ξεκινούν από τα 100 δολάρια για τις μικρότερες συσκευές (iPhone 4) μέχρι τα 350 δολάρια για τα iPhone 6 Plus.
Η Apple πληρώνει για την υπηρεσία και κατέχει κάθε γραμμάριο από το χρησιμοποιημένο κινητό από την αρχή της δημιουργίας του βουνού σκόνης που δημιουργείτε μέχρι το τέλος της, αναφέρει η Linda Li, επικεφαλής στρατηγικής της εταιρίας Li Tong. Το ταξίδι αποτελείται από 10 βήματα όπου ελέγχονται, μετρούνται και διαχωρίζονται μέσω αεροστεγώς κλεισμένων δωματίων τα οποία είναι σχεδιασμένα να ανακτούν το 100% των χημικών και των αερίων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, είπε συμπληρώνοντας.
Τα ανακτημένα iPhone δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές, πρέπει να έχουν καθαρές τις αποθήκες τους και πρέπει να τους έχει αφαιρεθεί το logo τους. Το σκραπ τους δεν μπορεί να αναμειχθεί με το σκραπ άλλων εταιριών οπότε οι ανακυκλωτές πρέπει να έχουν εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά την Apple, ανέφερε η Li. Η Apple μαγνητοσκοπεί όλη την διαδικασία στο εργοστάσιο το οποίο απασχολεί 300 εργαζόμενους.
Ενώ ορισμένες εταιρίες χρησιμοποιούν εξαρτήματα(π.χ. τσιπ) που διασώζονται για την επιδιόρθωση των χαλασμένων κινητών, η Apple έχει ακολουθεί την στρατηγική της πλήρους καταστροφής.
“Τα τεμαχισμένα στοιχεία καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που επιστρέφουν”, αναφέρει η Li. Η εταιρία Li Tong δουλεύει με διάφορους πελάτες τους οποίους τους συμβουλεύει πώς να σχεδιάζουν προϊόντα με ευκολία στην αποσυναρμολόγηση, όπως π.χ να παίρνουν τις κάμερες των smart phones για επαναχρησιμοποίηση σε drones ή επαναχρησιμοποίηση των οθονών για tablet της Microsoft που χρησιμοποιούν τα ταξί της Νέας Υόρκης.
Η Apple τεμαχίζει τις συσκευές της ώστε να αποφύγει τις απομιμήσεις προϊόντων που εμφανίζονται σε δευτερεύουσες αγορές, αναφέρει η Jackson. Η εταιρία αποσκοπεί να επαναχρησιμοποιεί αυτά τα κατεστραμμένα στοιχεία μελλοντικά, συμπλήρωσε, χωρίς να πει περισσότερες λεπτομέρειες.
“Υπάρχει ένα πρόβλημα στον χώρο της ανακύκλωσης ΑΗΗΕ” ανέφερε. “Εάν πραγματικά επιθυμούμε να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που βρήκαμε θα πρέπει να επενδύσουμε σε μεθόδους πέραν αυτών που επικρατούν σήμερα”.
Τι γίνεται όμως το παλιό σου iPhone από τη στιγμή που τεμαχίζεται; Τα επικίνδυνα απορρίμματα αποθηκεύονται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις και οι συνεργάτες ανακυκλωτές μπορούν να πάρουν μερίδιο σε άλλα υλικά που ανακτώνται, όπως το χρυσάφι και ο χαλκός. Τα υπόλοιπα χυτεύονται και αποκτούν μορφή ως προφίλ αλουμινίου και επίπλων ή πλακάκια.
ΠΗΓΗ: www.bloomberg.com